Starka vinnare i första upplagan av Yxbacken Extreme Challenge by E2C

Istället för alpin skidåkning erbjöds en riktig mjölksyrefest när premiären av Yxbacken Extreme Challenge by E2C avgjordes på lördagen i ett skönt löparväder.

Herrvinnaren Algirdas Bartkevicius trycker sig upp för Yxbacken med snabba steg. Foto: Sofia Andersson

Fem gånger uppför Yxbacken, utanför Norrköping, och lika många gånger nerför familjebacken. Varje varv mäter knappt 1,4 kilometer, totalt alltså sju kilometer. Inte så långt kan tyckas. Men på vägen upp ska cirka 100 höjdmeter avverkas på 350 meter. På den brantaste delen ligger lutningen runt 50 procent och snittet uppför backen handlar om strax över 30 procents lutning. Ta varvet fem gånger och ni förstår att mjölksyran slår till hårt uppför. De första minuterna uppför backen ackompanjerades förstås av Iron Maidens klassiker “Run to the hills” på högsta volym.

Herrpallen med Algirdas Bartkevicius, tvåan John Gruväng och trean Mats Röjgård. Foto: Sofia Andersson

– Det är som en mardröm, men en kul tävlingsform och det var roligt att varva deltagare som hejade på mig, sa herrvinnaren Algirdas Bartkevicius, IK Akele, som stack iväg från övriga fältet direkt i starten och aldrig verkade tröttna.

Herrtvåan John Gruväng, först i det högra ledet. Foto: Sofia Andersson

Segertiden för den 26-årige landslagsorienteraren från Litauen blev imponerande 35.22. Andraplatsen gick till John Gruväng, Mikkeller Running Club, med 38.08. Trea slutade Mats Röjgård, OK Kolmården, med 40.15. Starkt jobbat av den 52-årige veteranen.

Yoie Bohlin trivdes i Yxbacken Extreme Challenge by E2C och slutade totaltrea och överlägsen vinnare i damklassen. Foto: Sofia Andersson

Totaltrea och överlägsen damvinnare blev Yoie Bohlin med fantastiska tiden 39.06.

– Den här bansträckningen passar mig bra. Jag springer mest OCR-lopp numera och tävlar inte för någon klubb, berättade Yoie, som är född och uppvuxen i Åtvidaberg.

Dampallen med Yoie Bohlin, Andrea Svensson och Elin Arshi. Foto: Sofia Andersson

Tvåa slutade Andrea Svensson, OK Tisaren, med 42.55 och trea Elin Arshi, Tjalve IF, med 50.16.

Cirka 300 deltagare var anmälda till första upplagan av Yxbacken Extreme Challenge by E2C, som kommer tillbaka första lördagen i oktober 2022.

Fler bilder hittar du på loppets Facebooksida: 

Lämna en kommentar