Hög puls utlovas när Yxbacken Extreme Challenge by E2C har världspremiär

Yxbacken Extreme Challenge By E2C har världspremiär lördag 2 oktober 2021. Ett nytt lopp lanseras trots att det är pandemitider.

Mikael Grip och Stefan Fransson i liftgatan i Yxbacken. Den 2 oktober är det världspremiär för Yxbacken Extreme Challenge by E2C. Foto: Rickard Edenholm

– Yes, vi måste se framåt och vi tror att det här konceptet kommer att fungera i oktober i år. Yxbacken, strax norr om Norrköping, är en arena, där det går bra att anpassa eventet om det skulle behövas beroende om och vilka restriktioner det kan tänkas vara i oktober, säger tävlingsledaren Mikael Grip.

Vad är grejen med det nya loppet?

– Hög puls, teknik och ett hyggligt tjockt pannben är bra förutsättningar. God kondition är förstås inte heller fel, precis som i vilket lopp som helst. Det handlar om att ta sig uppför liftgatan i Yxbacken och sedan fortsätta familjebacken ned för att återknyta till liftgatan. Detta ska göras fem varv. Totalt handlar det “bara” om 6,5 kilometer. Men liftgatan uppför innebär 100 höjdmeter på 350 löpmeter, så det är rejält brant och tufft. Det krävs också bra teknik och mod för att springa familjebacken nedför.

Varför ett traillopp?

– Känslan är att det ligger rätt i tiden. Innan vi bestämde oss för att köra, kollade vi intresset bland våra löparkontakter och gensvaret har varit odelat positivt. Det är första gången min löpareventkollega Stefan Fransson och jag tar oss an ett traillopp, vi är ju mera vana och kända för stadslopp. Men Yxbacken Extreme Challenge ska bli oerhört inspirerande att arbeta med och göra det till en fräck och utmanande upplevelse för deltagarna. En fördel med att arrangera ett löplopp i en skidbacke, i samarbete med Norrköpings Skidklubb, är att inga vägar behöver stängas av, vilket alltid är en liten procedur när det gäller stadslopp.

Tävlingsledaren Mikael Grip utlovar hög puls i Yxbacken Extreme Challenge by E2C.

Varifrån kommer idén?

– Vi är ett gäng som kört det här upplägget med fem varv på sommaren och jag har länge funderat om det inte skulle gå att göra det här på riktigt. Nu blir det ett sanktionerat lopp med professionell tidtagning.

Får vi se några vassa elitlöpare i startledet?

– Det siktar vi på, även om vi inte vågar droppa så många namn ännu. Sådana här typer av lopp lockar starka deltagare från orientering, längdskidåkning och förstås trailvärlden. Bland annat kommer Jennifer “Jejje” Asp att delta. Hon är riktigt vass i sådana här typer av lopp.

Kan vem som helst vara med?

– Det tycker jag. Vill du korta upplevelsen och ta dig runt färre varv än fem, så går det bra. Men vill du vara med i tävlingsklassen är det fem varv som gäller. Vi kommer också att erbjuda separata resultatlistor i olika ålderskategorier. Till exempel M 40 och K 50. Med femårsintervaller i varje klass. Detta för att deltagarna ska kunna jämföra sig med sina jämnåriga. Självklart är alla med även i den totala resultatlistan oavsett åldersklass.

Jennifer “Jejje” Asp på väg uppför liftgatan i Yxbacken. Jennifer kommer att stå på startlinjen den 2 oktober. Foto: Mikael Grip

Vad kommer mer att utmärka eventet?

– Det kommer bli ett grymt tävlingsområde med en hel del happenings. Riktigt bra och peppande speakrar. Dels vid start- och mål. Men även på toppen när du besegrat liftgatan. Tanken är att också ha en discjockey på toppen som pumpar ut relevant musik.

Har du själv kutat liftgatan uppför och familjebacken nedför?

– Ja, första gången jag försökte springa uppför liftgatan var för några år sedan. Det var verkligen en “aha-upplevelse”. Jag har aldrig fått så hög puls efter så kort löpsträcka. Det gäller att hushålla med krafterna och ibland är känslan att det går snabbare att gå. Det kommer bli en härlig svettfest 2 oktober. Kanske också en lerig svettfest beroende på om det regnat eller inte dagarna innan loppet, berättar Mikael Grip.

Direkt till anmälan:

Lämna en kommentar